Дружество с променлив капитал . Що е то.

За пръв път в България е уреден статутът на дружеството с променлив капитал, съкратено ДПК,  със Закона за изменение и допълнение на Търговския закон, в сила от 01.08.2023 г. Практически  учредяването на дружества с променлив капитал ще стане възможно след допълнения в Наредбата за воденето, съхраняването и достъпа до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, в която трябва да бъде определен образец на съответното заявление,  както и  след въвеждане на съответната функционалност в търговския регистър, за което е предвиден 6 месечен срок след влизане в сила на ЗИДТЗ, т. е. до 01.02.2024 г.

Дружеството с променлив капитал има аналози в други държави, но сравнително правният анализ е предмет на дисертационен труд. Тук ще се задоволим със сравнения с други познати форми на търговско сдружаване в България, които се практикуват повече от 30 години.

Според легалното определение в чл. 260а от Търговския закон / ТЗ / дружеството с променлив капитал се учредява от едно или повече физически или юридически лица. Дружеството отговаря към кредиторите с имуществото си. Прави впечатление следното:

  1. ДКП е капиталово дружество, т.е. съдружниците участват в дружеството чрез вноските, които правят в капитала му.  Участието на съдружника с личен труд в дейността на дружеството е допустимо, на не е задължително условие за членството. В този смисъл разлика между ДПК и ООД няма.
  2. По същия начин както при ООД имуществото на ДПК служи за удовлетворяване на кредиторите му, а отговорността на съдружника за задълженията на дружеството е сведена до размера на вноската му в капитала.
  3. Новото и различно от всички досега познати в България търговски дружества е разпоредбата на чл. 260ю от ТЗ, която лимитира размера на предприятието, до достигането на който ДПК може да съществува. Предприятието на ДПК е ограничено до  средносписъчен брой на персонала, по-малък от 50 души, и годишен оборот, който не превишава 4 000 000 лв., и/или стойност на активите, която не превишава 4 000 000 лв. При превишаване на този лимит ДПК трябва да се преобразува в ООД, АД или КДА. Ако при провеждане на редовното годишно общо събрание се установи, че към края на предходната финансова година дружеството вече не отговаря на това изискване  то трябва да се преобразува в капиталово дружество / чл. 260ю  от ТЗ/ Преобразуването се извършва по общите правила на глава шестнадесета от ТЗ.
  4. Ако ДПК е надвишило лимита на предприятието си / права, задължения и фактически отношения / и не е било преобразувано в ООД, АД или КДА до  края на финансовата година, следваща общото събрание, което е констатирало превишението, ДПК се прекратява от окръжния съд по седалището на дружеството по иск на прокурора.

Променлив капитал.  Капиталът е променлив, защото размерът му не е константна величина, а всяка година се установява в годишния финансов отчет. Променливият капитал следва да  се оценява според Международен счетоводен стандарт (МСС) 32 финансови инструменти: оповестяване и представяне като се вземат пред вид издадените през годината от дружеството собствени дружествени дялове, тяхната продажба и/или обратното им изкупуване, придобитите дялове от наети в дружеството лица по реда на чл. 260и ТЗ.

Няма изискване в закона за минимален размер на капитала така както е при ООД и АДД, няма процедури за увеличение или намаление на капитала.

Капиталът на дружеството е разпределен в дялове както е при ООД, но е допустимо дяловете да бъдат групирани в отделни класове подобно на АД.  Дяловете от един клас са с една и съща номинална стойност, която не може да бъде по-малка от една стотинка. Дяловете може да бъдат различни по размер за отделните класове. ДПК  може да издава дружествени дялове с особени права (привилегии). Дружествените дялове с еднакви права образуват отделен клас.

Тъй като законът не поставя изискване капиталът  на ДПК или част от него  да бъде внесен преди вписване на дружеството в търговския регистър, съдружниците могат да правят вноски срещу поетите дялове в срок, определен в дружествения договор или по решение на общото събрание, т.е. след учредяване на дружеството.

За разлика от ООД размерът на капитала на ДПК не се отразява в дружествения договор, но в него се описват класа и номиналната стойност на дяловете от отделните класове и правата, които се придобиват за отделните класове дялове, особените условия за тяхното прехвърляне, ако има такива.

Капиталът на ДПК не се вписва в търговския регистър/ чл. 260а ТЗ/, не се представят пред Агенция по вписванията  документ от банка за внасянето му. Тъй като капиталът на ДПК не се вписва в търговския регистър, законът поставя завишени изисквания към съдържанието и воденето на книгата на съдружниците / чл. 260 ж ТЗ/.

Дружеството може да набира капитал чрез създаване на нови дялове, подобно на АД, а не чрез допълнителни парични вноски както е при ООД.

Вноските на съдружниците могат да бъдат парични. В дружествения договор се определя срока и начина на извършването им. Когато вноската е непарична, тя се оценява от три вещи лица, определени от управителния съвет, съответно от управителя на дружеството.

 

2023-08-03T17:39:07+00:00